Szkolenie z Witaminy C

warzywaProsiliście na Fb o relację ze szkolenia a właściwie to konferencji naukowo-szkoleniowej dla magistrów farmacji.  Było całkiem dobrze, połowy wiadomości które sobie w głowie układałem zapomniałem powiedzieć, ale i tak dużo informacji o tym gdzie w chorobach przewlekłych zastosowanie znalazła witamina C udało mi się przedstawić kolegom i koleżankom po fachu .  Z ciekawszych rzeczy o których mówiłem to zastowanie witaminy C w cukrzycy, okazuje się żę stosowanie syntetycznej witaminy C może powodować wręcz wzrost glikemi (cukru we krwi) natomiast stosowanie naturalnej witaminy  C działa wręcz odwrotnie. Po pół roku stosowania pacjęci mieli średni poziom cukru prawie w mormie nazywa się to stan przedcukrzycowy. Wniosek naturalna witamina C leczy sztuczna może nawet szkodzić. Jak widać dla naszego organizmu nie jest obojętne czy w czasie choroby suplementujemy się sztuczną wit C w tabletkach czy naturalną w np. owocach. Wracają do szkolenia to zostałem pochwalony choć czuję że dużo brakowało do doskonałości ale to był pierwszy raz następnym razem będzie lepiej. Temat już wybrałem.

Smacznej świadomie zjadanej w owocach Witaminy C. 😉

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Szkolenia, żywienie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz