Chipsy = akrylamid.

chipsyCzy można jeść chipsy ? Kolega stwierdził, że to przecież pokarm całkowicie roślinny ziemniaki, sól i olej roślinny. To powinno być zdrowe. Problemem jednak nie są składniki (poza solą) ale sposób przyrządzenia. Niestety ale w ziemniakach poddanych wysokiej temperaturze  na powierzchni pojawia się zbrązowienie, nadaje ono smak  aromat ale też w tym miejscu wytwarza się akrylamid. Badacze wykazali że dzieje się to szczególnie gdy przetwarza się żywność przy udziale dużej ilości tłuszczu w wysokich temperaturach. Co to jest ten akrylamid ? Jest to związek wykorzystywany przemysłowo w produkcji plastików, gum, papieru i kosmetyków. Wykazano że jest on trucizną która uszkadza tkanki nerwowe. A najwyższe jego stężenie w jedzeniu obserwuje się właśnie w chipsach. Czym zastąpić czipsy jak chcemy jakąś przekąskę przed ekranem? Proponuję robić czipsy samemu i z jarmużu nie trzeba do tego wysokich temperatur w porównaniu do ziemniaków a dobrze przyprawione są bardzo smaczne.

Świadomego smacznego

Ten wpis został opublikowany w kategorii żywienie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz