Sól w oku…

Sól himalajskaDzisiaj od rana dyskutowałem z Kolegą na temat soli. Z jednej strony czytam że  5gram soli na dzień to maksymalna dawka. Z drugiej strony są badania które mówią, że w społeczeństwach gdzie jest duże spożycie soli zawały występują zdecydowanie rzadziej. Czyli nie taka zła ta sól jak ją lekarze malują. No dobra, ale czy każdą substancję można nazwać solą bo mamy przecież w sklepach różnych rodzajów soli od groma i trochę… Czysty chlorek sodu z punktu widzenia chemicznego jest solą ale nie powinniśmy tego używać jako soli spożywczej, jodowana to też to samo ze śladowymi ilościami jodu zbyt małymi jak na potrzeby człowieka. W naszym organizmie ważna jest równowaga i oczyszczone substancje zwylke nie służą naszemu zdrowiu podobnie jest z solą. Dobra sól powinna mieć zróżnicowanie minerałów i jako taka za najlepszą jest uważana sól himalajska. Zresztąnie dość że zdrowa toi ładna bo ma piękny różowy kolor.

Świadomego Smacznego

Ten wpis został opublikowany w kategorii żywienie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz