Procent białka.

cropped-DSCF1506.jpgDzisiaj ciąg dalszy o białku. Dla naszego organizmu nie każde białko jest przyswajalne w równym stopniu. Wolne aminokwasy nasz organizm przyswaja w dziewięćdziesięciu kilku procentach. Pozostałe białka już mniej. I tak po wolnych aminokwasach z cytoplazmy komórek roślin zielonych drugie miejsce zajmuje białko jaja. Całe jajo przyswajane jest w około 50 % co ciekawe jeśli jemy żółtko i białko oddzielnie to przyswajalność samego żółtka lub białka oscyluje koło kilkunastu procent. Podobnie zresztą jest z białkiem z mięsa jego przyswajalność też oscyluje około 17 tu procent. Nie znaczy to oczywiście że nie wchłoniemy tych białek tylko że taki procent z nich zostanie wykorzystany do budowy naszego organizmu, reszta zostanie zużyta na produkcje energii. Najgorsze jest to że białka które zostają zużyte do produkcji energii pozostawiają azotowe produkty przemiany materii które mocno nam obciążają nerki. Dlatego polecam ograniczenie spożywania białek i to niezależnie czy to jest mięso czy nasiona roślin strączkowych jak np soja która jest półtora razy bogatsza w białko niż mięso.

Świadomego Smacznego

Ten wpis został opublikowany w kategorii żywienie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz